Καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας - 20 Μαΐου

Με γραπτή δήλωση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα το 2006, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότεινε την καθιέρωση μίας ημέρας αφιερωμένης στη ναυτιλία και τη θάλασσα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από διετείς διαδικασίες, ορίστηκε η 20η Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας.

Την πρότασή της υποστήριξε μεγάλος αριθμός Ευρωβουλευτών από διαφορετικά πολιτικά κόμματα και διάφορες χώρες αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José-Manuel Barroso και οι Επίτροποι αρμόδιοι για τη Θαλάσσια Πολιτική, την Ενέργεια, τις Μεταφορές και το Περιβάλλον ήταν μεταξύ των θερμών υποστηρικτών της πρωτοβουλίας αυτής. Τα τρία θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο - υπέγραψαν την Τριμερή Δήλωση σχετικά με την επίσημη ανακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στο Στρασβούργο το Μάιο του 2008.
 
…I would like to acknowledge and thank Mrs. Rodi Kratsa Tsagarapoulou,, the distinguished Member of the European Parliament who, in her capacity as a member of the Transport and Tourism Committee, was the first to present to the European Commission, the idea of the celebration of the European Maritime Day…."

 Απόσπασμα από ομιλία του αρμόδιου Επιτρόπου για τις  θαλάσσιες υποθέσεις J.Borg με τίτλο “European Maritime Day: Ιntegration amid diversity is  central to the Maritime Policy 
(Πατήστε εδώ για ολόκληρη την ομιλία)
 

Το έντυπο που κυκλοφόρησε για την εκστρατεία καθιέρωσης της "Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας"

Η πρωτοβουλία αυτή της Ρόδης Κράτσα συνίσταται στην προσπάθεια για ευρεία και ουσιαστική ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη σημασία και τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ναυτιλίας αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα.

Η Ρόδη Κράτσα αναφέρει ότι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί ήδη σε εθνικό επίπεδο αλλά αφορούν σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας είναι να τονίσει την ανάγκη για μία συνεκτικότερη προσέγγιση ναυτιλιακών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη.

Υποστήριξε ότι "η θάλασσα παίζει καθοριστικό ρόλο για την ευημερία της Ευρώπης. Ο ναυτιλιακός τομέας παράγει περίπου 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3%, καθιστώντας τον κινητήριο μοχλό για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και το εμπορικό σύστημα.
Όσον αφορά στη ναυπηγική βιομηχανία, οι Ευρωπαίοι ηγούνται στην κατασκευή καινοτόμων, οικονομικών και οικολογικών πλοίων. Στην Ευρώπη, υπάρχουν περίπου 1.200 λιμένες, εκ των οποίων πολλοί συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο και των καλύτερων στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Στα 68.000 χιλιόμετρα ευρωπαϊκών ακτών, υπάρχουν μερικοί από τους πιο ελκυστικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, λόγω της πολιτισμικής σημασίας τους και των πλούσιων φυσικών τους πόρων.
"

Η Ρόδη Κράτσα στο λιμάνι του Πειραιά (ΣΕΜΠΟΣ)

Όπως αναφέρει στη σχετική δήλωση της για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας η ευρωβουλευτής: "O ναυτιλιακός τομέας δεν επηρεάζει καθοριστικά μόνο τα είκοσι κράτη - μέλη που διαθέτουν ακτές, αλλά αποτελεί παράγοντα κλειδί για το σύνολο του ευρωπαϊκού συστήματος εναλλακτικών μεταφορών και του ευρωπαϊκού εμπορίου. Για ένα κλάδο όπως η ναυτιλία που ελέγχει το 40% περίπου του παγκοσμίου στόλου, που προσφέρει άμεσα απασχόληση σε ενάμιση εκατομμύρια πολίτες και με έσοδα της τάξης των 160 δις ευρώ ετησίως, η προώθησή του με όλα τα μέσα και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του πρέπει να αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική προτεραιότητα. Παράλληλα, με την ανάπτυξή του, αναδεικνύονται νέες προκλήσεις για τις θάλασσες και τους ωκεανούς".

 

"Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μίας δυσφήμισης, εναντίον του ναυτικού κλάδου, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων, επακόλουθο σειράς ατυχημάτων  κι άτυχων χειρισμών που φόρτισαν υπέρμετρα την κοινή γνώμη. Ίσως, για ναυτικές χώρες όπως η Ελλάδα, χώρα με παράδοση και εμπειρία στον τομέα, ορισμένα πράγματα να είναι αυτονόητα, πρέπει όμως ολόκληρη η ευρωπαϊκή κοινωνία να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες της ναυτιλίας αλλά και τις προκλήσεις της θάλασσας. Σε αυτό στοχεύει μία 'Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας'. Οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις με αυτήν την ευκαιρία θα αναδείξουν ευρύτερα τη δύναμη της θάλασσας αλλά και τους κινδύνους που την απειλούν. Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου που υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Σλοβενική Προεδρία που κατέληξαν στην τριμερή Συμφωνία καθιέρωσης της 'Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας' την 20η Μαΐου κάθε έτους".

Ρόδη Κράτσα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2006.

 

"Ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων " - Αθήνα, 17 Απριλίου 2008

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η Ολομέλεια της Βουλής σήμερα ενέκρινε ομόφωνα την επίσης ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου κάθε χρόνο ως Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας. Για το θέμα αυτό έλαβαν απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τρία αυτά ευρωπαϊκά όργανα απεφάσισαν ότι η 20η Μαΐου, κάθε χρόνο, θα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα και ότι αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη ναυτιλία. Για την Ελλάδα αυτό αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός."

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής στη σημερινή συνεδρίαση, ενημερώνοντας το Σώμα, αναφέρθηκε στη δήλωση την οποία έκανε στις 17.12.2007 για το ίδιο θέμα:

"Δύο χρόνια μετά την υποβολή του αντίστοιχου αιτήματος από την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, η 20η Μαΐου επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας.
Ο ετήσιος εορτασμός αφορά το σύνολο του κλάδου της Ναυτιλίας, στον οποίο η Χώρα μας κατέχει πρωταγωνιστική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμβολική αυτή κίνηση τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ναυτιλία και στην μελλοντική ανάπτυξή της.
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία μπορεί να αναδειχτεί η στρατηγική θέση της χώρας μας  στον τομέα της Ναυτιλίας και να τονιστεί η ιδιαιτερότητα και ο ρόλος του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της. Είναι, παράλληλα, μια εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών τουρισμού, συμβατού με τις προσπάθειες απορρύπανσης της Μεσογείου, αλλά και προώθησης της προοπτικής για τη Μεσογειακή Ένωση.
Συγχαίρουμε την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα γι' αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποδοχή αυτής, ως αναπόσπαστο μέρος της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Ναυτιλία
".

Την 20η Μαΐου τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας, της Ναυτιλίας.

 

Πρωτοβουλία διεύρυνσης της 'Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας' στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο  

H Ρόδη Κράτσα στην ομιλία της (20 Μαΐου 2010) στην πόλη Gijón της Ισπανίας όπου συμμετείχε στις επίσημες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Ισπανική Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εορτασμό της 'Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας', πρότεινε την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στο πλαίσιο της 'Ενωσης για τη Μεσόγειο' και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Σύμφωνα με την κα. Κράτσα: "Είναι αναμφισβήτητο ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας αφορούν όλες τις χώρες και τους λαούς της Μεσογειακής λεκάνης. Θα πρέπει να εργαστούμε και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου για να αξιοποιήσουμε αλλά και να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορική και πλούσια θάλασσα.  Η καθιέρωση της 'Ευρωμεσογειακής Ημέρας Θάλασσας' θα φέρει συνειδητοποίηση της σημασίας που έχει η θάλασσα για τους κοινούς μας στόχους της ανάπτυξης, της απασχόλησης αλλά και της αειφορίας. Η Μεσόγειος θάλασσα με το πλούσιο οικοσύστημα και τις τεράστιες δυνατότητες είναι κοινή μας υπόθεση".