Η ζωή & η δράση της
Ανταλλάξτε απόψεις με τη Ρόδη
Αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφράσετε τη σκέψη σας...
Αντιπροεδρία
|
Τον Ιανουάριο του 2007 η Ρόδη Κράτσα εξελέγη 1η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκλογή αυτή απετέλεσε διπλή πρωτιά για την Ελλάδα καθώς η Ρόδη Κράτσα γίνεται η πρώτη ελληνίδα που εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το πρώτο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα που καταλαμβάνει τη θέση του Α Αντιπροέδρου. Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σημαντικές διεθνείς και ευρωπαϊκές Συναντήσεις καθώς και στο πλαίσιο των ιδιαίτερων αρμοδιοτήτων της. |
Οι αρμοδιότητές της, εκτός από την αναπλήρωση του Προέδρου ήταν:
Συνδιαλλαγή (τομέας συν-νομοθετικής αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα λοιπά θεσμικά όργανα στη διαμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας), δηλαδή προεδρεύει της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου με τα άλλα κοινοτικά όργανα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για τη τελική διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο πλαίσιο της συναπόφασης. Έφερε εις πέρας με επιτυχία τρεις συνδιαλλαγές:1. το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ για την προστασία του περιβάλλοντος με προϋπολογισμό ¤ 1,9 δις. 2. τον κανονισμό για την υιοθέτηση κανόνων εναέριας ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέτρα για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, επιμερισμό του κόστους χρηματοδότησης με στόχο τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό) 3. το πακέτο Erika III για την ασφάλεια στη θάλασσα (επτά νομοθετικές προτάσεις για την αποζημίωση των επιβατών, την διερεύνηση ατυχημάτων κλπ)
|
|
|
Ευρωμεσογειακή Συνεργασία. Η προώθηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας μέσα από το πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης αλλά με άλλες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν το διάλογο θεσμών και των πολιτών από τις δύο όχθες της Μεσογείου. Βασική συνιστώσα είναι και η Ευρω-Mεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, στο πλαίσιο της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο |
|
|
Ισότητα Ευκαιριών στις πολιτικές και στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα και την Διαφορετικότητα |
|
Για τον απολογισμό της Αντιπροεδρίας 2007-2009, πατήστε εδώ
Τον Ιούλιο του 2009 επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταλαμβάνοντας την 2η θέση.
Οι αρμοδιότητές της στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι:
Διαδικασία Συνδιαλλαγής (τομέας συν-νομοθετικής αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα λοιπά θεσμικά όργανα στη διαμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας), δηλαδή προεδρεύει της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου με τα άλλα κοινοτικά όργανα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για τη τελική διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο πλαίσιο της συναπόφασης.
Έφερε εις πέρας με επιτυχία τη συνδιαλλαγή:
- σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν.
Πολιτική επικοινωνίας και πληροφόρησης. Ο τομέας περιλαμβάνει ποικίλα εργαλεία ενημέρωσης του πολίτη για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τη δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως επικοινωνία με τα εθνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης: βραβείo ευρωπαίου δημοσιογράφου, βραβείο ευρωπαίου πολίτη, προεκλογικές εκστρατείες, παρουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο internet, EuroparlTV (διαδικτυακό κανάλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), προγράμματα επισκέψεων πολιτών στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νέο Κέντρο Επισκεπτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κλπ. Η Ρόδη Κράτσα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη χρήση των κοινωνικών δικτύων και των νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κοινωνίας των πολιτών. Έχει ηγηθεί συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ του Europarl TV και διαφόρων καναλιών χωρών της ΕΕ. Το Προεδρείο του ΕΚ υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2010 τη νέα στρατηγική επικοινωνίας και πληροφόρησης, λαμβάνοντας υπόψη και τις αρμοδιότητες του ΕΚ, όπως αυτές ενισχύθηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση του νέου πολιτικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ανάγκη παροχής επαρκούς πληροφόρησης τους πολίτες και επέκτασης των κοινωνικών δικτύων. Για την εφαρμογή της στρατηγικής, έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μία αποτελεσματική πολιτική επικοινωνίας και πληροφόρησης.
Στο πλαίσιο αυτό η Αντιπρόεδρος προεδρεύει στις εξής Ομάδες Εργασίας:
o Ομάδας Εργασίας για την Πολιτική Επικοινωνίας και Πληροφόρησης
o Διαθεσμική Ομάδα Εργασίας για την Πληροφόρηση (συνεργασία για συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής πληροφόρησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο)
o Panel Web T.V.
Ευρωμεσογειακή συνεργασία και Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (μετονομασία της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης). Η Ρόδη Κράτσα έχει την αρμοδιότητα εκπροσώπησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Ευρω-Μεσογειακές Υπουργικές Διασκέψεις και τις Ευρω-Μεσογειακές Συνόδους Κορυφής. Είναι επίσης μέλος του διευρυμένου Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (EMUNI www.emuni.si/en) που λειτουργεί στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Στόχος του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (EMUNI), του δικτύου Πανεπιστημίων που ιδρύθηκε στις 9 Ιουνίου 2008 με έδρα το Πορτορόζ της Σλοβενίας, αποτελεί η ανάπτυξη του χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στην ευρωμεσογειακή περιοχή με απώτερο στόχο την προώθηση της αλληλοκατανόησης των λαών από τις δύο όχθες της Μεσογείου και την αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της ανταγωνιστικότητας της περιοχής. Στόχος δε της Ομάδας Εργασίας για το EMUNI είναι να συμβάλει δυναμικά κι αποτελεσματικά στην προώθηση των στόχων του EMUNI αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και των δυνατοτήτων στην προώθηση της κινητικότητας φοιτητών, ερευνητών, καθηγητών αλλά και της αριστείας και της δημιουργίας καινοτόμων προγραμμάτων ειδίκευσης σε καίρια θέματα στο πλαίσιο των έξι προτεραιοτήτων της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η Ρόδη Κράτσα αποτέλεσε επίσης μέλος της Πρώτης Συγκλήτου του εν λόγω δικτύου Πανεπιστημίων.
Μέλος της Ομάδας επαφής για το "Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας". Στόχος της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία του "Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας" είναι να δοθεί η δυνατότητα στους Ευρωπαίους να μάθουν περισσότερα για την ιστορία τους, τη βάση της κοινής τους ταυτότητας και την εξέλιξη της Ενωμένης Ευρώπης. Στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας θα αναδεικνύεται τόσο ο πλούτος όσο και οι κοινές ρίζες της Ευρωπαϊκή Ιστορίας, αλλά και οι σύγχρονοι θεσμοί.
Επόμενο >> |