Η ζωή & η δράση της
Ανταλλάξτε απόψεις με τη Ρόδη
Αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφράσετε τη σκέψη σας...
Εκστρατεία για τη διάσωση του Ιορδάνη ποταμού και ανακήρυξή του ως "Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO"
Από το 2005, η Ρόδη Κράτσα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για τη διάσωση του Ιορδάνη ποταμού και της κοιλάδας που τον περιβάλλει μέσα από μία συνεχή διεθνή καμπάνια. Έχει προωθήσει τη συνεργασία της UNESCO με την Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (τη σημερινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο) με στόχο μία εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους που απειλούν τον Ιορδάνη ποταμό αλλά και για την ανακήρυξη του ποταμού και της κοιλάδας σε "Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς". Σύμφωνα με τη Ρόδη Κράτσα, "ο Ιορδάνης ποταμός αποτελεί σπουδαίο θρησκευτικό σύμβολο για τους χριστιανούς της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και όλου του κόσμου. Πολλοί πιστοί τον επισκέπτονται ή για να πέσουν στα νερά του ή για να πάρουν το αγιασμένο νερό του. Αποτελεί και για τους λαούς της περιοχής του ένα πολιτισμικό και οικολογικό κεφάλαιο." Η Ρόδη Κράτσα έχει κινητοποιήσει την Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία έχει εκπονήσει ειδική έκθεση ενώ έχει παράλληλα υιοθετήσει, μετά από δική της πρόταση, την ιδέα της ανακήρυξης του Ιορδάνη ποταμού σε “Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς” στα τελικά της ψηφίσματα. Παράλληλα παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Μεσόγειο όπως το πρόγραμμα SMAP και το πρόγραμμα MEDA Heritage για την αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων του Ιορδάνη ποταμού και της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς της κοιλάδας του Ιορδάνη. Προσπαθεί επίσης να πείσει τις Κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ιορδανίας καθώς και την Παλαιστινιακή Αρχή να συνεργαστούν για να προτείνουν από κοινού την ανακήρυξη του Ιορδάνη ποταμού και της κοιλάδας του, από την UNESCO σε “Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.
Συνεργάζεται δε με διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως είναι η οργάνωση "Friends of the Earth Middle East" (FoEME), που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, την προστασία του Ιορδάνη ποταμού, για το συντονισμό των δράσεών τους. Η FoEME την έχει ανακηρύξει “Champion” για την υπόθεση του Ιορδάνη ποταμού. Όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, ο Ιορδάνης ποταμός καταστρέφεται από την υπερεκμετάλλευση, τη μόλυνση, την κακή διαχείριση και την έλλειψη περιφερειακής συνεργασίας ενώ το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Συρία έχουν αλλάξει την πορεία του 98% των πόρων γλυκού νερού του ποταμού, με αποτέλεσμα να την απώλεια του 50% της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, εάν δεν αναπτυχθούν πρακτικές ορθής και αειφόρου διαχείρισης των υδάτων και δεν κατανεμηθούν στον Ιορδάνη ποταμό οι πόροι γλυκού νερού είναι πιθανό να αποξηρανθούν μεγάλα τμήματα του ποταμού. Η κοιλάδα του Ιορδάνη περιλαμβάνει την παλαιότερη πόλη του κόσμου, την Ιεριχώ, τη θρυλική Νεκρά Θάλασσα με το πιο χαμηλό σημείο της γης (422 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), που είναι η πιο αλμυρή λίμνη του κόσμου με ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Κατά την διάρκεια των 40 τελευταίων ετών το επίπεδο της Νεκράς Θάλασσας έπεσε περισσότερο από 25 μέτρα και τώρα ελαττώνεται 1 μέτρο το χρόνο, γιατί ο Ιορδάνης δεν είναι πια ο δυνατός ποταμός που την τροφοδοτεί. Η Ιορδανία προωθεί ένα σχέδιο ενίσχυσης των υδάτων της Νεκράς Θάλασσας με μεταφορά νερού από την Ερυθρά Θάλασσα. Τι θα γίνει όμως ο Ιορδάνης; Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί", συμπεραίνει η ευρωβουλευτής. |
<< Προηγούμενο | Επόμενο >> |