 Για τα βραβεία Ζαχάρωφ 2006 η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση καμπάνιας υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ghassan Tueni, εκδότη, δημοσιογράφου και ξεχωριστής προσωπικότητας του δημόσιου βίου στο Λίβανο, τ. Υπουργού και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης καθώς και πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Ghassan Tueni υπηρέτησε όλη του τη ζωή τις αξίες της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της γενναιοδωρίας, ακόμη και μετά το θάνατο του γιου του βουλευτή Gebran Tueni, θύμα του αγώνα για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια.
Η υποψηφιότητα του συμβολίζει τη μνήμη των μαρτύρων των πολιτικών δολοφονιών των τελευταίων δύο ετών (τ. Πρωθυπουργός Rafik Hariri, Bassil Fléhan, Samir Kassir, George Haoui και Gebran Tueni) και τον αγώνα των επιζώντων για εθνική κυριαρχία και δημοκρατία.
Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ (Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Επιτροπή Ανάπτυξης) στο Στρασβούργο στις 25 Οκτωβρίου 2006.
Στη Διάσκεψη όμως των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων, η οποία έχει το δικαίωμα τελικής απόφασης, αποφασίστηκε με ψηφοφορία το Βραβείο να απονεμηθεί στον ηγέτη της Αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς
Τι είναι τα Βραβεία Ζαχάρωφ.....
Κάθε έτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης σε εξαιρετικές προσωπικότητες ή οργανισμούς που μάχονται κατά της καταπίεσης, της έλλειψης ανοχής και της αδικίας. Το βραβείο είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν να προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο.
Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Αντρέι Ζαχάρωφ (1921-1989), τον κορυφαίο επιστήμονα,που κατασκεύασε τη βόμβα υδρογόνου για τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα υπήρξε φανατικός επικριτής της κούρσας για τα πυρηνικά όπλα. Το 1970 ίδρυσε μια επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δραστηριότητές του προκάλεσαν αίσθηση, μεγάλη απήχηση καθώς και θετικές κι αρνητικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να φυλακιστεί στη Σοβιετική Ένωση, ενώ στη Δύση έλαβε το Βραβείο Νόμπελ το 1975.
Το βραβείο Ζαχάρωφ που θεσπίστηκε το 1988 έχει ως στόχο την αναγνώριση επιτευγμάτων στα παρακάτω πεδία:
- προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, ειδικότερα του δικαιώματος έκφρασης
- διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων
- σεβασμός του διεθνούς δικαίου
- ανάπτυξη της δημοκρατίας και εφαρμογή του κράτους δικαίου
Το βραβείο απονέμεται σε άτομα, ενώσεις ή οργανισμούς, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, τον τόπο κατοικίας ή έδρας τους.
|