 |
Σε αμπελώνες με το σύζυγό της Απόστολο Κράτσα (2010)
|
|
Την πρόταση της για τη δημιουργία «Δρόμων Ελιάς και Κρασιού» στη Μεσόγειο έχει υποβάλλει η Ρόδη Κράτσα, στα πλαίσια της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Πολιτισμού της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Union pour la Méditerranée) - http://www.unionpourlamediterranee.net/.
Η ελιά και το κρασί στη Μεσόγειο, από την αρχαιότητα, κατέχουν πρωταρχική θέση στη ζωή των Ευρωπαίων του Νότου και του Βορρά. Έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής, τις παραδόσεις, την οικονομία, τη λογοτεχνία.
Η Μεσόγειος μπορεί να θεωρηθεί το λίκνο του λαδιού και του κρασιού που γεννήθηκε στην Ελλάδα προ 8.000 ετών περίπου και αναπτύχθηκε ως το «νέκταρ των θεών». Στις επόμενες ιστορικές περιόδους, από τους Ρωμαίους ως τους ευγενείς και τους μοναχούς του Μεσαίωνα, έπαιξε και παίζει έως σήμερα σημαντικό ρόλο στην οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου. Αναπτύχθηκε με την κυκλοφορία των ποικιλιών και των τεχνικών παραγωγής από περιοχή σε περιοχή πχ. το refosco της περιοχής Friuli, η μαυροδάφνη της Ελλάδας και το mondeuse noir της Savoie είναι το ίδιο πράγμα. Οι εκδρομές στους δρόμους και τους τόπους του κρασιού, οι οινολογικές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο συνδυαζόμενες με την ιστορία του κρασιού, αποκαλύπτουν τον πλούτο, όπως και την κοινή ιστορία της Μεσογείου, την κυκλοφορία και τις ανταλλαγές ανθρώπων κι αγαθών.
Eίναι υποχρέωσή μας λοιπόν να προστατεύσουμε την κληρονομιά της ελιάς και του κρασιού, κοινή σε όλη την Ευρώπη και τους μεσογειακούς εταίρους της. Η ελιά και το κρασί μπορούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις των χωρών από τις δύο όχθες της Μεσογείου αλλά και να αποτελέσουν μέσο διαλόγου, συνεργασιών και ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών για οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, όπως οι «Δρόμοι ελιάς και κρασιού» στην ευρωμεσογειακή περιοχή.
Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε συνεργασίες και με διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και με οικονομικούς φορείς όπως τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια, τα Μουσεία Ελιάς και Κρασιού, τοπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Μάλιστα, η Ρόδη Κράτσα με ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες, ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία της καθιέρωσης «Ευρωπαϊκού Έτους Οινοτουρισμού» σε συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων Κρασιού (RECEVIN). Στόχος είναι η ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης στις οινοπαραγωγικές περιοχές βασισμένης στο συγκριτικό πλεονέκτημα του «οίνου».
Σύμφωνα με τη Ρόδη Κράτσα, «η καθιέρωση 'Ευρωπαϊκού Έτους Οινοτουρισμού' θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των οινοπαραγωγικών περιοχών, αξιοποιώντας το κρασί ως οικονομικό και πολιτισμικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Θα δώσει επίσης ευκαιρίες δραστηριοποίησης τοπικών κοινωνιών και συνεργασίας μεταξύ των πόλεων, οικονομικών παραγόντων και πολιτιστικών φορέων σε εθνικό επίπεδο αλλά και διακρατικό επίπεδο. Θα αποτελέσει επίσης μία ευκαιρία ανταλλαγής καλών πρακτικών».
|