Η ζωή & η δράση της
Ανταλλάξτε απόψεις με τη Ρόδη
Αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφράσετε τη σκέψη σας...
20-11-2013 "Σπάζουμε τη 'γυάλινη οροφή' της Ευρώπης - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων σε όλες τις αποφάσεις" - εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
* Της αντιπροέδρου, κ. Viviane Reding, αρμόδιας επιτρόπου για θέματα δικαιοσύνης της ΕΕ, και της κ. Ρόδης Κράτσα, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης στο ΕΚ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε, επί σειρά ετών, πρωτοπόρος όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Από την ίση αμοιβή έως τα εργασιακά δικαιώματα, μπορούμε να είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι για την πρόοδο που σημείωσε η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Από κοινού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων.
Τα αποτελέσματα φαίνονται καθαρά: στον χώρο της εργασίας, σήμερα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίου στην ΕΕ. Το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών αυξήθηκε σταθερά σε 62%, από το 55% το 1997. Από το 2000 και μετά οι γυναίκες κάλυψαν τα τρία τέταρτα των εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη.
Ωστόσο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, οι γυναίκες εξακολουθούν αντιμετωπίζουν μια «γυάλινη οροφή», η οποία δεν τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε θέσεις διευθυντικών στελεχών, καθώς το 83,4 % των μελών των διοικητικών συμβουλίων και το 97% των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων είναι άνδρες, ενώ οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 16,6% και το 3% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 7,3% των θέσεων των διοικητικών συμβουλίων, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Παρά τις ποικίλες εθελοντικές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων και τις συστάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. Η πρόοδος σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα και αφορά χώρες στις οποίες έχουν θεσπιστεί νόμοι για τις ποσοστώσεις. Με τον σημερινό ρυθμό, θα απαιτηθεί περίοδος 40 ετών για να προσεγγίσουμε την ισορροπία των φύλων στα διοικητικά συμβούλια – δηλαδή τουλάχιστον το 40% και των δύο φύλων.
Οι οικονομίες μας φέρουν το βάρος αυτής της κατάστασης. Η ισότητα των φύλων στην εργασία δεν είναι θέμα των γυναικών, αλλά επιχειρηματική και οικονομική επιταγή. Σε εποχές οικονομικών δυσκολιών, όπως η σημερινή, όταν είμαστε αντιμέτωποι με τις κοινές προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, της πτώσης των ποσοστών γέννησης και της έλλειψης δεξιοτήτων, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αξιοποιήσουμε τον πλούτο του ταλέντου και των δεξιοτήτων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο.
Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνουν πρωτοβουλίες αποτελώντας και πάλι την «αιχμή του δόρατος» των προσπαθειών για την επιτάχυνση της προόδου στην Ευρώπη. Πριν από έναν χρόνο η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για έναν νέο ευρωπαϊκό κανόνα του 40 %. Η πρόταση επικεντρώνεται σε μη εκτελεστικές διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, αποστέλλοντας το σωστό μήνυμα στο υψηλότερο εταιρικό επίπεδο. Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται μια διαφανής διαδικασία επιλογής με στόχο να επιτευχθεί εκπροσώπηση σε ποσοστό 40 % του υποεκπροσωπούμενου φύλου έως το 2020 που να βασίζεται σε σαφή κριτήρια και σε σύγκριση των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων των υποψηφίων. Η αιτιολόγηση είναι απλή: καμία γυναίκα δεν θα βρει θέση εργασίας, απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκα, ωστόσο, ταυτόχρονα, καμία γυναίκα δεν θα απορρίπτεται για μια θέση απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Πρόκειται για μια δίκαιη διαδικασία και ωφέλιμη τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και για τις γυναίκες που έχουν το ίδιο δικαίωμα με τους άνδρες να αναζητούν υψηλούς ρόλους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το άμεσα εκλεγμένο κοινοβουλευτικό σώμα της ΕΕ, έχει επανειλημμένα εγείρει το θέμα αυτό και έχει ζητήσει μ επίμονη να ληφθούν μέτρα σ ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα, αναμένεται να παράσχει τη σταθερή υποστήριξή του στην πρόταση της Επιτροπής. Πρόκειται για ισχυρό μήνυμα για την ισότητα των φύλων στην Ευρώπη. Η δέσμευση των δύο αυτών θεσμικών οργάνων που δραστηριοποιούνται παράλληλα, είναι οι εν λόγω νέοι κανόνες πρέπει σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή. Οι εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων θα πρέπει πλέον να ανταποκριθούν σε αυτή τη φιλοδοξία στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Είναι καιρός να δείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Θα υποστηρίξουν οι υπουργοί των κρατών μελών τη θέση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκλέγονται άμεσα από τους ευρωπαίους πολίτες, ώστε να συμβάλουν στην περαιτέρω προαγωγή της ισότητας των φύλων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά; Ή θα κωλυσιεργήσουν με το πρόσχημα ότι η ισότητα των φύλων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο; Η ώρα της απόφασης έφτασε.
Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος και η πίεση που ασκείται για την ισορροπία των φύλων στα διοικητικά συμβούλια αποδίδει πλέον καρπούς. Η γυάλινη οροφή αρχίζει να εμφανίζει ρωγμές. Η αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια στην Ευρώπη κατά το παρελθόν έτος ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Ήταν μέγιστη σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία, οι οποίες θέσπισαν πρόσφατα νομοθετικά μέτρα σχετικά με το θέμα αυτό. Οι χώρες αυτές αποτελούν την κινητήρια δύναμη της αλλαγής. Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες ανταγωνίζονται πλέον για την προσέλκυση των πιο ταλαντούχων γυναικών. Γνωρίζουν ότι, εάν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν τις δεξιότητες και ταλέντα των γυναικών. Μία τέτοια πρόοδος πρέπει να επιτευχθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και αυτό εξυπηρετεί η ευρωπαϊκή οδηγία.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε άλλο. Η βελτίωση του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια αποτελεί απλώς το επόμενο λογικό βήμα σε μια πορεία που ξεκίνησε το 1957 με την εγγύηση της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασίας και προχωρεί στην ισότητα των δύο φύλων στην κορυφή των αποφάσεων των επιχειρήσεων. Με τη σημερινή θετική ψήφο από τους εκπροσώπους των ευρωπαίων πολιτών στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα: ο κόσμος ανήκει και στις γυναίκες! Ο κόσμος έχει ανάγκη και τις γυναίκες!
Για το απόκομμα πατήστε εδώ
<< Προηγούμενο | Επόμενο >> |