Η ζωή & η δράση της
Ανταλλάξτε απόψεις με τη Ρόδη
Αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφράσετε τη σκέψη σας...
1-11-2013 "Στην ευθεία για έξοδο από την κρίση" - εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Οι ενδείξεις πως το τέλος του 2013 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο θετικών εξελίξεων για την οικονομία και την κοινωνία, φαίνεται να επαληθεύονται. Οι παραδοχές για τη διαφαινόμενη επίτευξη έστω μικρού πλεονάσματος, πιστοποιούν το μοναδικό επίτευγμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε παγκόσμια κλίμακα του ελληνικού λαού. Οι κοινωνικές αντιδράσεις σε άλλα κράτη-μέλη λόγω περιορισμών δαπανών και αυξήσεων φορολογίας καταδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη σημασία και το μέγεθος της ελληνικής προσπάθειας.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2009 ήταν 15,6% όταν για φέτος αναμένεται να περιορισθεί στο 2,4% του Α.Ε.Π., το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν μηδενίζεται όταν το 2008 ανερχόταν στο 14% του Α.Ε.Π., η ύφεση μειώνεται στο 4%, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, η αγορά ομολόγων ανακάμπτει, αναμένεται αναβάθμιση από τη Moody’s, το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα ενισχύεται.
Το επόμενο διάστημα όμως θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο. Θα κριθεί η ικανότητα μας να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τη δημοσιονομική προσαρμογή και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να επιτύχουμε την ανάκαμψη, την απαλλαγή από τις αξιολογήσεις της τρόικας και την ευελιξία των πολιτικών μας στο τέλος του επόμενου εξαμήνου. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα διαπραγμάτευσης όπως οι δαπάνες στην κοινωνική ασφάλιση, η τύχη της Ε.Α.Σ. και Ε.Λ.Β.Ο., η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και η προσπάθεια να καλυφθεί από τις αγορές και αργότερα το πλέον κρίσιμο θέμα που είναι η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει με πολιτική αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση καίριων οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τις παθογένειες που λειτουργούν ακόμη ως τροχοπέδη όπως η δυσλειτουργία υπηρεσιών και η γραφειοκρατία, οι στρεβλώσεις στην αγορά, το παρεμπόριο, η φοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία. Είναι άδικο από τη μία μεριά να γίνονται υπεράνθρωπες δημοσιονομικές προσπάθειες, στρατηγικές για την αξιοποίηση των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων μας και την έλξη επενδύσεων με προσωπικό αγώνα του Πρωθυπουργού και από την άλλη να μην γίνονται τα αυτονόητα ή να επιμένουμε στις παθογένειες μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 47% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στη χώρα μας χωρίς ασφάλιση, ενώ η παραοικονομία υπολογίζεται στο 27,6 % του Α.Ε.Π.. Οι προκλήσεις αυτές αφορούν στην πολιτεία, την ίδια την κοινωνία και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Η Ελλάδα σε δύο μήνες αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Η θετικά εξελισσόμενη δημοσιονομική πορεία της δίνει τη δύναμη να προωθήσει με καθαρή φωνή ευρωπαϊκές πολιτικές που η ίδια έχει «νιώσει στο πετσί της», την ανάγκη τους όπως η τραπεζική ένωση, η ενίσχυση της απασχόλησης .
Την ίδια περίοδο θα αρχίσει και η πολιτική διαπραγμάτευση για έξοδο από το μνημόνιο αλλά και ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών όπως έχουν υποσχεθεί οι εταίροι με την προϋπόθεση επιβεβαίωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για τους λόγους αυτούς απαιτείται συνέπεια, ταχύτητα, επιμονή στον εθνικό στόχο από όλους και πολιτική σταθερότητα. Το μόνο που δεν χρειάζεται στην παρούσα κατάσταση είναι οι εκλογές και οτιδήποτε μπορεί να φέρει καθυστέρηση ή αμφισβήτηση της θετικής προοπτικής
Για το απόκομμα πατήστε εδώ
<< Προηγούμενο | Επόμενο >> |