Η ζωή & η δράση της
Ανταλλάξτε απόψεις με τη Ρόδη
Αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφράσετε τη σκέψη σας...
09-06-2013 "Εστίες καινοτομίας για περιφερειακή ανάπτυξη" - εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η επικείμενη ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης προσφέρει αισιοδοξία όχι μόνο λόγω της σημασίας του εγχειρήματος αλλά και γιατί αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομία μας και της περιφερειακής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης καλείται να αποτελέσει τη βάση για μία αποτελεσματική διαχείριση των δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων της περιοχής όπως τα πανεπιστήμια της Μακεδονίας, το τεχνολογικό πάρκο του ΑΠΘ, το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης καθώς και πλήθος ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Ενδεικτικό και συμπληρωματικό παράδειγμα αποτελεί η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης για την προσέλκυση επενδυτών και την ενθάρρυνση για τη μετάβαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η Ζώνη Καινοτομίας, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπει ειδική ενίσχυση σε επίπεδο κόστους επενδυτικού σχεδίου, μίσθωσης εξοπλισμού, θέσεων απασχόλησης, ειδικό φορολογικό καθεστώς για ξένους επενδυτές. Θα μπορέσει έτσι να προσελκύσει καινοτόμες επιχειρήσεις και να προωθήσει συνέργειες πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων καθώς και του ευρωπαϊκού κέντρου CEDEFOP, να εξασφαλίζει στοχευμένες και ταχύτατες διαδικασίες για την ενθάρρυνση των start-up επιχειρήσεων, δίνοντας τους ευκαιρία να ωφεληθούν από ολοκληρωμένες στρατηγικές για την προσέλκυση χρηματοδότησης, υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
Ειδικότερα, ένα τέτοιο εγχείρημα θα δώσει ώθηση σε κρίσιμους τομείς που υστερεί σημαντικά η χώρα μας για τις προοπτικές της ανταγωνιστικότητας της. Η πρόσφατη έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κατέδειξε τη σημαντική υστέρηση όσον αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει τις τρεις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ-27 αλλά και όσον αφορά άλλους βασικούς παράγοντες όπως είναι το κόστος, η έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης. Αλλά και σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης το μερίδιο της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ ήταν το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της χώρας μας, καταγράφοντας αδύναμη διασύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων, βιομηχανίας και αγοράς.
Η δημιουργία λοιπόν και η ομαλή λειτουργία μίας τέτοιας ζώνης θα συμβάλλει αναμφίβολα στο να καταστεί η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας κόμβος καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Η εξάπλωση ανάλογων δικτύων και πόλων σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όχι μόνο των εθνικών αρχών αλλά και των τοπικών φορέων για να προωθηθούν οι έξυπνες επενδύσεις, η αποδοτικότητα, η περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και συνοχή. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την έρευνα κα την τεχνολογία για την περίοδο 2014-2020 θα διαθέτει 70 δις ευρώ για την υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και για αυτό η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι παντού ο καθοριστικός παράγοντας της σύγχρονης διαδικασίας ανάπτυξης και πρέπει να τεθεί στην καρδιά της στρατηγικής μας.
Αυτά σημαίνουν βαθιά αλλαγή κουλτούρας και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε δομές, τρόπους προγραμματισμού και διοίκησης. Στην προσπάθεια αυτή όλοι οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι των προκλήσεων. Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης είναι μία τέτοια ευκαιρία.
Για το απόκομμα πατήστε εδώ
<< Προηγούμενο | Επόμενο >> |