Η ζωή & η δράση της
Ανταλλάξτε απόψεις με τη Ρόδη
Αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφράσετε τη σκέψη σας...
18-05-2013 "Πόλεις πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη" - εφημερίδα ΕΣΤΙΑ
Η πρόσφατη επιτυχής διοργάνωση του TravelTrade Athens αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν η Αθήνα και ευρύτερα η Αττική παρά τη δύσκολη συγκυρία που δοκιμάζει τη χώρα μας. Ωστόσο, οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες και οι αποσπασματικές δραστηριότητες δεν είναι αρκετές για να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα αυτά και να αλλάξουν τις εικόνες εγκατάλειψης που παρουσιάζουν σήμερα η πρωτεύουσα και άλλες πόλεις.
Οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί σε εξέλιξη, παράγουν πλούτο, πρόοδο και ευκαιρίες. Έτσι ο στόχος σήμερα των πόλεων, κυρίως των μεγάλων όπως η Αθήνα, δεν είναι μόνο να έλκουν τουρίστες αλλά να μπουν στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, να διεκδικήσουν τη θέση τους στο χάρτη των επενδυτών και στις επιλογές των αγοραστών ακινήτων. Κάτι τέτοιο βέβαια παράλληλα με τις πολιτικές της κυβέρνησης απαιτεί νέα κουλτούρα και στρατηγική ανάπτυξης από τις τοπικές αρχές.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα μας βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς την επενδυτικότητα σε real estate σε αστικές περιοχές, βάσει πρόσφατης έρευνας της AEW Europe. Είναι σίγουρο πως λειτουργούν αρνητικά, το δυσμενές οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον και τα υπόλοιπα των παθογενειών μας όπως ο κρατικός προστατευτισμός, η γραφειοκρατία, η μειωμένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η έλλειψη υποδομών, η φορολογία, η απουσία επιχειρηματικού κλίματος, οι δυσμενείς συνθήκες για την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, στο σκεπτικό των επενδυτών βασικό κριτήριο για επιλογή σε αστικό περιβάλλον είναι οι ίδιες οι πόλεις, η δυναμική τους, το φυσικό και χωροταξικό περιβάλλον, οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, η αισθητική, η ασφάλεια, η ψυχαγωγία, η προοπτική τους. Υπό αυτή την έννοια είναι σημαντικό επομένως για τις πόλεις μας να διαθέτουν δική τους στρατηγική για ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις που ανταποκρίνονται στις διεθνείς τάσεις και προσφέρουν υψηλή ανταποδοτικότητα. Σήμερα δε, τα επενδυτικά Ταμεία ανά τον κόσμο, λόγω πτώσης των αποδόσεων κρατικών ομολόγων και της επισφάλειας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές στρέφονται σε ακίνητα. Έχω γνωρίσει πολλά παραδείγματα πόλεων με όραμα και στρατηγική, όπως το Dubai με τη φιλόδοξη και εντυπωσιακή ανάπτυξη, η Βηρυττός η οποία αναζωογόνησε με επιχειρηματικές συμπράξεις το ιστορικό της κέντρο δημιουργώντας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και υπεραξίες, το Brisbane στην Αυστραλία με εικοσαετές πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία δυνατού διεθνούς ονόματος (brand) προσβλέποντας σε 340.000 θέσεις εργασίας. Στο ίδιο πνεύμα πορεύεται και το Auckland στη Ν. Ζηλανδία. Την ίδια στιγμή και ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, η Λιόν αναπτύσσουν συγκεκριμένα σχέδια αλλά και εργαλεία αξιολόγησης (future scanning και strategic urban planning) για τις εξελίξεις στις πόλεις τους καθώς και τις επιπτώσεις των εθνικών πολιτικών στο αναπτυξιακό τους μοντέλο. Σε διεθνή φόρα, όπως το πολύ γνωστό MIPIM που γίνεται κάθε χρόνο στις Κάννες, οι πόλεις παρουσιάζουν τα σχέδια τους, ανταγωνιζόμενες το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών. Δυστυχώς η ελληνική παρουσία είναι πάντα περιορισμένη και υποτονική και ως εκ τούτου χωρίς αποτελέσματα. Επίσης, οι αρχές των πόλεων επισκέπτονται επενδυτικά Ταμεία στην Κίνα, τα Αραβικά Εμιράτα αναζητώντας επενδυτές και προσφέροντας συγκεκριμένες ευκαιρίες και συνεργασίες.
Οι προσπάθειες αυτές έλξης επενδυτών απαιτούν απαραίτητα στρατηγικές για ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, γιατί οι προκλήσεις σήμερα των πόλεων είναι κρίσιμες και σύνθετες. Οι πόλεις αποτελούν κέντρα ιστορικής παράδοσης αλλά και οικονομικής και πολιτιστικής δημιουργίας, κέντρα γνώσης και καινοτομίας και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού, ωστόσο στις πόλεις συγκεντρώνονται και τα σοβαρότερα προβλήματα όπως η ανεργία, η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη στέγης, οι ανισότητες, η εγκληματικότητα, η κυκλοφοριακή δυσχέρεια και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρ’όλο ότι δεν έχει αρμοδιότητα στην πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμβάλλει στην αυτοδυναμία και τη δυνατότητα των πόλεων να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Για την επόμενη περίοδο 2014-2020 το 5% τουλάχιστον του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου (FEDER) θα διατεθεί για αστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων. Πρέπει να προετοιμαστούμε για να αξιοποιήσουμε τα νέα αυτά δεδομένα. Η προσπάθεια του Rethink Athens αναδεικνύει τις δυνατότητες παρεμβάσεων που έχει μία σημαντική πόλη και όχι μόνο η Αθήνα, όταν υπάρχει όραμα και βούληση. Αναδεικνύει όμως παράλληλα και τις ευθύνες της πολιτείας και των τοπικών αρχών για την υλοποίηση, την υποστήριξη και την αξιοποίηση αυτού του σχεδίου, με συμπράξεις φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με συντονισμό των διαφόρων πολιτικών και σωστή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από διάφορα Ταμεία. Αποδεικνύει επίσης τις ευθύνες και τη συμμετοχή των ιδίων των πολιτών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, της περιουσίας τους, της προοπτικής τους στην πόλη τους. Δεν είναι τυχαίο που σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει Υπουργείο Πόλης. Οι ελληνικές πόλεις διαθέτουν μια ξεχωριστή κληρονομιά, ποικίλλα πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Πρέπει να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Οι προκλήσεις οι δικές τους αλλά και της χώρας το επιβάλλουν.
Για το απόκομμα πατήστε εδώ
<< Προηγούμενο | Επόμενο >> |