Η ζωή & η δράση της
Ανταλλάξτε απόψεις με τη Ρόδη
Αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφράσετε τη σκέψη σας...
13-05-2013 "Νέα δυναμική ανάπτυξης μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α." - εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Η επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. προς μία ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών κι επενδύσεων είναι στρατηγικής σημασίας για τις δύο πλευρές. Αποτελεί μία πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία αλλά και την κάθε χώρα ξεχωριστά. Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. αποτελούν το 50% του παγκόσμιου οικονομικού πλούτου και η εμπορική τους δραστηριότητα αναλογεί στο 30% των συναλλαγών. Το μεταξύ τους εμπόριο αντιστοιχεί καθημερινά σε 2 δις. ευρώ, ενώ έχουν επενδύσει πάνω από 2.8 τρις ευρώ και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, στηρίζοντας 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι εταίροι Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. αποτελούν τις σημαντικότερες αγορές ο ένας για τον άλλον, αλλά οι προνομιακές αυτές οικονομικές σχέσεις έχουν υποστεί επιβράδυνση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έτσι έχουν κάθε λόγο να αλληλοϋποστηριχθούν και κυρίως να θέσουν μαζί μακροπρόθεσμους στόχους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και να μην παγιδευτούν στην εσωστρέφεια των δημοσιονομικών προβλημάτων και της γκρίζας συγκυρίας. Η απελευθέρωση των συναλλαγών είναι ένα στοίχημα για το μέλλον. Προβλέπεται να τονώσει την κουρασμένη ευρωπαϊκή οικονομία από τις συνέπειες της ύφεσης και τις πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής. Για την Ευρώπη, η συμφωνία εκτιμάται ότι θα μπορούσε ν' αυξήσει την παραγωγή κατά 122 δις. ευρώ ετησίως και μακροπρόθεσμα το ΑΕΠ κατά 0.5%. Παράλληλα αυτό σημαίνει ότι οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, οι οποίες μειώθηκαν από 21% σε 11% μεταξύ 2000 και 2011.
Τα εξελιγμένα νομικά συστήματα και των δύο πλευρών, ο σεβασμός προς τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το ελεύθερο εμπόριο αποτελούν τα θεμέλια για στέρεη συνεργασία. Κυρίως όμως οι δύο πλευρές πρέπει να οπλισθούν με όραμα, αποφασιστικότητα και μακροπρόθεσμους στόχους γιατί ο δρόμος είναι δύσκολος λόγω των κρίσιμων κι ευαίσθητων σημείων εκατέρωθεν. Οι μέσοι δασμοί μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. ανέρχονται μόλις σε 3%, όμως υπάρχουν σοβαρά μη δασμολογικά εμπόδια σε θέματα κανονισμών κυρίως στους τομείς προστασίας των καταναλωτών, δημόσιας υγείας, περιβάλλοντος κι ασφάλειας. Κι εάν η κανονιστική συνεργασία είναι εφικτή σε βιομηχανικά προϊόντα (π.χ. αυτοκίνητα), σε άλλους τομείς κι ιδιαίτερα τη γεωργία, υπάρχουν σοβαρά αγκάθια. Για την Ευρώπη κόκκινη γραμμή αποτελούν οι εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων και κλωνοποιημένων προϊόντων, ενώ για τις ΗΠΑ είναι η ονομασία προέλευσης των αγροτικών ευρωπαϊκών προϊόντων και η ειδική μεταχείριση του οπτικοακουστικού τομέα όπου επιμένει η Γαλλία. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι απαιτούν ν' ανοίξει η αμερικανική αγορά δημόσιων συμβάσεων η οποία παραμένει πολύ περισσότερο προστατευμένη λόγω του ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τις Πολιτείες να ανοίξουν τους διαγωνισμούς τους σε ξένες συμμετοχές. Αρκετά εμπόδια παραμένουν και στον τομέα των υπηρεσιών καθώς για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα δραστηριότητας εντός των Η.Π.Α. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη ιδιαίτερα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και την διευκόλυνση της πρόσβασης σε αγορές.
Μεσοπρόθεσμα η συμφωνία αυτή θα δημιουργούσε την δυναμική και την παρακίνηση γι' άλλες σημαντικές οικονομίες του κόσμου ν' ανοίξουν τις αγορές τους και να ενισχύσουν τις συναλλαγές και την ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ολοκληρώσει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, βρίσκονται όμως σε εκκρεμότητα διαπραγματεύσεις με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βενεζουέλα), την Ινδία, τα αραβικά κράτη του Κόλπου, ενώ προετοιμάζεται το άνοιγμα διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία. Επιπλέον, η συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ισχυρό παγκόσμιο πόλο ικανό να επηρεάσει την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η νομισματική σταθερότητα, η φοροδιαφυγή, η ενέργεια κι η κλιματική αλλαγή δημιουργώντας καλλίτερες προϋποθέσεις διεθνούς εμπορίου, σταθερότητας και ειρήνης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην προσπάθεια αυτή ως συννομοθέτης που θα επικυρώσει ή θ' απορρίψει τη συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών ανάλογα με τις προτεραιότητες, τους στόχους μας και τις αξίες μας. Πρέπει να εργαστούμε με επιμονή και συνυπευθυνότητα για την προστασία του δυτικού πολιτισμού, των κεκτημένων μας και των συμφερόντων μας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πρέπει να καταλήξουμε σ' ένα φιλόδοξο, ολοκληρωμένο πλαίσιο, αμοιβαία αποδεκτό και συμφέρον, στο χρονικό διάστημα των δύο ετών όπως έχει προγραμματισθεί. Είναι ένα στοίχημα για ένα καλλίτερο κοινό μέλλον που αφορά και την χώρα μας.
Για το απόκομμα πατήστε εδώ
<< Προηγούμενο | Επόμενο >> |