Η ζωή & η δράση της
Ανταλλάξτε απόψεις με τη Ρόδη
Αν σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αισθανθήκατε την ανάγκη να εκφράσετε τη σκέψη σας...
02-05-2013 "Η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό των χριστιανών της Μ. Ανατολής" - εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τις ημέρες αυτές των εορτών του ελληνορθόδοξου Πάσχα, πολλοί χριστιανοί στη Μ. Ανατολή αλλά και άλλες μουσουλμανικές χώρες θα στερηθούν, όπως συμβαίνει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, την ελευθερία της λατρείας και έκφρασης της πίστης τους. Ας ευχηθούμε ότι δε θα πληρώσουν ακόμα μία φορά την πίστη τους με τη ζωή τους.
Τα θανάσιμα επεισόδια πρόσφατα σε εκκλησία Κοπτών στην Αίγυπτο, η απαγωγή του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συροϊακωβίτη Επισκόπου κ. Γιοχάνα Ιμπραήμ, η ακύρωση της επίσημης “Θρονικής Εορτής” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής φέρνουν στην επιφάνεια τη δύσκολη περίοδο για το χριστιανισμό στις περιοχές της γέννησής του ή σε άλλες, όπου έχει προαιώνιες ρίζες. Εκτιμάται ότι, ειδικά στις χώρες της Μ. Ανατολής, με τα σημερινά δεδομένα διωγμών, μετανάστευσης αλλά και υπογεννητικότητας των χριστιανών, τα δώδεκα εκατομμύρια θα μειωθούν σε έξι έως το 2020.
Την κρισιμότητα αυτή τόνισαν στους Προέδρους των ευρωπαϊκών οργάνων οι Προκαθήμενοι Αρχιεπίσκοποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Ανατολής, οι οποίοι επισκέφθηκαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατόπιν προσκλήσεώς μου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη-μέλη τη μέριμνα για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων σε όλες τις πολιτικές της εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. ως υποχρέωση που απορρέει από τη Συνθήκη της. Σύμφωνα με το άρθρο 21 “Η δράση της Ένωσης στη διεθνή σκηνή..σχεδιάζεται με στόχο να προωθεί.. την οικουμενικότητα και το αδιαίρετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας..”.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υιοθέτησε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014, ενώ θέσπισε και θέση ειδικού εντεταλμένου για τα θέματα αυτά. Παράλληλα, η Ένωση διαθέτει και ειδικό χρηματοδοτικό μέσο με προϋπολογισμό 1,104 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Στο πλαίσιο επίσης της πολιτικής γειτονίας, στην οποία εντάσσονται και οι σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου (Βορείου Αφρικής και Εγγύς Ανατολής), η Ένωση διαθέτει εταιρικές συμφωνίες με χρηματοδοτικά μέσα προς εμπέδωση της δημοκρατίας, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ασφάλειας, κρίσιμοι τομείς ειδικά στην περίοδο της αστάθειας που ακολούθησε την Αραβική Aνοιξη.
Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στον κόσμο και ως εκ τούτου έχει πολλές ευκαιρίες εμπειριών και συνεργασιών.
Με εισήγησή μου δε στην Ύπατη εκπρόσωπο κα Κ. Aστον πρότεινα τη δημιουργία “Παρατηρητηρίου για τη θρησκευτική ελευθερία”, ιδιαίτερα εστιασμένου στις χριστιανικές κοινότητες λόγω του ότι αυτές αποτελούν τα συνήθη θύματα βίας και διωγμών.
Η Ε.Ε. αλλά και τα κράτη-μέλη της πρέπει να αξιοποιήσουν περισσότερο συστηματικά και συντονισμένα την παρουσία, την ισχύ και τα μέσα που διαθέτουν στη διεθνή πολιτική για να προστατεύσουν την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία για όλους τους λαούς. Αποτελεί επίσης υποχρέωσή μας να εργαστούμε για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ώστε οι χριστιανοί να συνεχίσουν να μένουν με ασφάλεια στις προγονικές περιοχές τους και να συμβάλλουν με τις πανανθρώπινες αξίες τους στην ανάπτυξη, το διάλογο και την ειρήνη.
Για το απόκομμα πατήστε εδώ
<< Προηγούμενο | Επόμενο >> |